3. Kentsel Dönüşüm Zirvesi Gerçekleşti
“3. Kentsel Dönüşüm Zirvesi” etkinliği 24-25 Kasım 2016 tarihlerinde Üsküdar Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Piri Reis Harita, Gayrimenkul ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Derneği tarafından düzenlenen etkinlikte yerel yönetim, inşaat ve finans sektörü, kamu ve özel sektör temsilcileri ve akademisyenler kentsel dönüşümün tüm boyutlarını tartışmak için bir araya geldi.
“2023 Vizyonu ve Hedefleri Doğrultusunda Sürdürülebilir Kentsel Yenileme” temasının işlendiği zirvede uzmanlar Kentsel Yenileme projelerinin hukuksal, teknik ve proje yönetim süreçlerine ilişkin bilgi paylaşımlarında bulundu.
Açılış konuşmalarının ardından Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki konuşma yaptı. İstanbul’daki çarpık kentleşme sorununa değinen Bakan konuşmasında Türkiye’de 50’li yıllarda başlayan köyden kente göç için gerekli önlemler alınmadığını ve kentleşmenin çarpık geliştiğini anlattı. Bu sorunun 1999 yılında gerçekleşen depremler ve sonrasında yapılan araştırmalarla artık devam edemeyeceğini ifade eden Bakan Özhaseki, “Bir taraftan bütün bilim adamlarımız adeta günde 5 vakit ezan okuyorlar. Diyorlar ki ‘Deprem geliyor İstanbul’a çok yakın bir gelecekte’ Ben deprem bilimci değilim ama dinliyorum. Eldeki raporlara bakıyorum çok yakın bir gelecekte deprem geliyor İstanbul’a. Süre de söyleniyor. Yangın geliyor, bunu görüyoruz. Elimizdeki mevcut belli. Stoğumuz da belli. Ne yapmamız lazım? Yapmamız gereken tek şey çok hızlı davranıp, akıllı bir şekilde binalarımızı elden geçirmek.” şeklinde konuştu.
İki gün süren panelde Prof. Dr. Tahsin Yomralıoğlu’nun başkanlığında yapılan 1. oturumda öncelikle 2023 hedefleri doğrultusunda Türkiye’de kentsel yenileme sürecinin değerlendirilmesi konusu işlenerek, tespitler ve beklentiler dile getirildi. Ayrıca sürdürülebilir şehirler için yenileme proje yaklaşımları konusuna değinildi. TKGM İstanbul Bölge Müdürü Sedat Cömertoğlu’nun başkanlığında gerçekleşen 2. oturumda ise yerel yönetimlerde kentsel yenileme uygulamaları konularına geniş çerçevede yer verildi. “İstanbul Kamu Binaları Yenileme Projeleri” konulu sunumuyla İstanbul Valiliği İstanbul Proje Koordinasyon Birimi Direktörü Kazım Gökhan Elgin de bu oturumda konuşma yaparak panele katkı sağladı.
Sayın Elgin, 2006 yılından bu yana İstanbul’u depreme hazırlamak için çalışmalar yürüttüklerini ve bu çalışmalar doğrultusunda 1287 kamu binasını depreme karşı güçlendirdiklerini ve/veya yeniden yaptıklarını belirtti. İSMEP Projesi kapsamında gerçekleştirdikleri bu çalışmalarla iletişim ağını geliştirdiklerini ve genişlettiklerini, müdahaleci kurumların kurumsal kapasitelerini arttırdıklarını, gerekli ekipman teminlerinin sağlanması konusunda destek sağladıklarını, İstanbul’un her iki yakasında olmak üzere iki yeni afet koordinasyon merkezi kurduklarını ve oluşan afetlerde bu merkezlerden yönetim sağlanacağını, ayrıca bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları ile de bu çalışmaları desteklediklerini kaydetti.
Oturumun devamında “2023 Hedefleri Doğruldusunda Belediye Başkanlarının Kentsel Dönüşüm-Yenilemeye Bakışları” konusu değerlendirilerek ülkemizde kentsel dönüşüm-yenileme projelerinde başarılı sonuçlar elde etmiş tecrübeli belediyelerin temsilcilerinin panelist olarak katıldığı oturum sonunda etkinlik sonlandırıldı.